Baška

lipnja 09, 2007
               Baška je mjesto na otoku Krku kome se uvijek iznova vraćamo.Zašto je to tako pokušaću vam objasniti u ovom blogu.


 
Baška je uvijek baška
             

Prestankom nesrećnog rata na prostorima bivše nam države, otvorila se mogućnost za ljetovanjem u Hrvatskoj, a savjetom prijatelja koji nam je velikodušno ponudio i ključ od svog stana u Vantačićima, malog mjestašca nedaleko od Malinske na otoku Krku, mi se početkom juna te sada već davne 2007 godine nađosmo posve nenadano po prvi put ovdje na moru. Sretno doputovavši i rasporedivši stvari krenusmo u obilazak mjesta, a kasnije i autom po cijelom otoku. Inače Krk je nekadašnjim Titovim, a sadašnjim krčkim mostom povezan sa kopnom i svojevremeno je to bio jedan od najvećih toga tipa na svijetu. Moram priznati da su sva mjesta na otoku veoma lijepa i zanimljiva na svoj način, ali prvi susret sa Baškom je bio očaravajući, moglo bi se reći da je to bila i ljubav na prvi pogled, toliko je ovo mjesto bilo neobično i lijepo. Posebno nam se dopala Velika plaža sa takvim bojama mora, koga više nigdje nećemo naći, a bijeli pijesak koji je bio i u vodi je još više povećavao taj osjećaj. Iako je bio početak juna more je bilo dobro toplo sa svojih 22 stepena, a svakodnevno uživanja u  valovima koji su se svako poslijepodne pojavljivali budilo je djecu u nama.
Predvečerje na velikoj plaži

Dječiji osmjeh sve kazuje

To su te boje Baške...i valovi

Velika plaža Baška

Baška

Igra na plaži

David je fotografisao

                        Penjali smo se i Platon Mjeseca, visoravan iznad Baške sa koje puca prelijep pogled na sam grad i plažu, kao i na obližnje otoke. Za uspon smo odabrali najstrmiju stazu, a za spust lakšu i dužu, koja je vodila kroz borovu šumu. Toplo preporučujem ovu rutu ako već budete boravili tu, staza nije posebno teška, ali pogled je svakako vrijedan toga truda.



Na putu ka platou Mjeseca


Visoko iznad Baške

Pogled na Bašku


                         Poslije smo tu dolazili sljedećih par godina, obično van sezone, negdje početkom juna i skoro nije bilo niti jedan put da nismo išli na plato Mjeseca. Obično ujutro dok je grad još spavao, a bonaca uljuljala more kao ogromno zrcalo, dok smo mi uživali u tišini mora, friškim crosantama vrijednog pekara i bijeloj kafi na plaži. Taj ritual smo ponavljali skoro svakog jutra. Nedostaju mi ti trenuci.

Vrh platoa Mjeseca


Baška i otoci u daljini

Pogled na otoke

Slika za uspomenu

Na vrhu Mjeseca

Te 2009 godine 

Povratak u Bašku

Baška


Putokaz



Uživanje u moru

Radost

Na baškom kamenu

Nas dvoje u luci

David sa mamom

Nina i David

Ljeto i mi

Talijani

Uspomene

Sjećanja
                       Kada pomenem Bašku onda moram reći i to da pod tim podrazumjevam obavezno odlazak bar  jedan dan na kupanje na neku od predivnih divljih plaža u blizini Stare Baške, kao i kratkoj šetnji ovim mjestom. Još ako budete imali sreće da prisustvujete nekoj od mnogobrojnih fešti koje se tu održavaju svremena na vrijeme, imaćete pun pogodak, i moći ćete uživati u nekim od domaćih specijeliteta.

Ja u Staroj Baški


David sa mamom

Silazak na divlju plažu 

Divla plaža u blizini Stare Baške

Jedna je Baška

Moja malenkost tih godina

Tražeći lokaciju za snimanje

Nas dvojica

Uživanje

Predivna plaža

Navečer
                        Nadam se da sam vam,dragi moji čitaoci uspio objasniti zašto je baš ovo mjesto, zauzelo posebno mjesto u našim srcima. Ipak kao što to uvijek biva da biste sami stekli utisak o ovom čarobnom mjestu, moraćete tamo i utići i uvjeriti se, zašto je ovo mjesto toliki magnet, ne samo za Čehe,koji su ga i otkrili, nego i za sve veći broj turista sa svih strana svijeta. Ako vam se svidio blog ili ipak ne možete slobodno ostaviti komentar ispod, biće mi drago da čujem i vaće mišljenje. Do sljedećeg pisanja.

Nema komentara:

Pokreće Blogger.