Garda, Lago di Garda

svibnja 29, 2014
Zašto baš jezero Garda u sjevernoj Italiji? Ponajviše i zbog toga, što smo par puta, prolazeći pored njega, autoputem i izdaleka , obećali sami sebi da ćemo jednog dana baš tu doći, i vidjeti šta je to zbog čega milioni turista, koji ga posjete u godini dana, ponajviše iz zapadnoevropskih zemalja, tu traže.



A ideja nam se ostvarila krajem maja te 2014 godine. Poslije kraćeg traženja po Bookingu, uspjeli smo rezervisati sobu u mjestu Peschiera, u hotelu  Bella Peschiera, i za tri noći sa doručkom smo platili 270€. Spakovali smo stvari naveče i u praskozorje tog 29 maja krenuli na put. Iz Linza do Rive smo imali nešto više od 500 kilometara i oko 5 sati vožnje, veoma opterećenim autoputem, prepunih kamiona i putničkih automobila, jednim dijelom i veoma skupocjenih,  ali smo bili dobro raspoloženi radujući se susretu sa jezerom i našem odmoru.

Naša ruta
Inače Lago di Garda je najveće jezero u Italiji, dugačko oko 52 kilometra, a na najširem dijelu 16 kilometara široko. Ima i 5 ostrva. Zbog samog položaja, planinskih masiva Dolomita na sjevernom dijelu i guste vegetacije, kao i ljepote tih slikovitih starih mjesta koji su se ugnjezdili na njegovim obalama, imate utisak da ste negdje na moru. Za njega je karakterističan i uzgoj limuna veoma krupnog ploda, koji uspijeva i po nekoliko puta godišnje, zahvaljujući posebnoj tehnologiji, a koji zna koštati i do 10 eura po komadu( ne po kilogramu, nije greška, dobro ste pročitali). Od njega se takođe pravi limunada i poseban liker koji je takođe veoma skup.

Ali da se vratimo prvom susretu sa jezerom. Spuštajući se prema njemu, poslije nekoliko jakih zavoja, iskoristili smo priliku i stali na proširenju, pored ceste, gdje je već bilo parkirano nekoliko auta. Ukazao se fantastičan prizor, nemoguće ga je opisati niti riječima niti fotografijom.To jednostavno treba vidjeti i doživjeti.

Prvi suret sa Lago di Garda



Poslije prvog predaha sjedamo u auto i spuštamo se do mjesta na fotografiji, do Torbole. Parkiramo se pored samog jezera, uzimamo lične stvari, fotoaparat i krećemo u potrazi za doručkom, a kasnije i u obilazak samog mjesta. Veoma idilično mjestašce, sa puno surfera, prelijepim fotomotivima. Ostajemo oko sat vremena i krećemo dalje, ka sljedećem cilju a to je gradić Malcesine, koji smo takođe imali plan posjetiti u dolasku.
Stazom do gradića

Kraj jezera se odavde ne vidi

Barke u luci

Surfanje je ovdje veoma popularo

Luka

Malcesine je predivan stari gradić smješten ispod planine Monte Baldo do čijeg vrha odavde vozi žičara. Slikovito mjesto preleijepih uličica i trgova, a na jednoj od njegovih stijena, smjestio se stari grad, sa čijih zidina puca prelijep pogled preko visokih zelenih čempresa na jezero. Veoma je lijepa i luka, a obližnji kafići prosto mame na odmor. U Malcesine smo proveli veoma lijepe trenutke i svakako ga treba obići.

Malcesine detalj sa ulice

Zidine starog grada

Pogled sa tornja

Padine Monte Balda

Riviera

Rivijera

Malcesine

Nas dvoje

Ovdje ručati je doživljaj za sebe

Luka
Napustivši Malcesine uputili smo se u najljepše mjesto na svijetu, koje, pogoditi ćete, se takođe nalazi ovdje, na obali ovog čarobnog jezera, nedaleko od grada Garde.O ljepoti ovog mjesta neću puno pisati, dovoljno je samo reći, da je hotel Locanda di San Vigilio, u prošlosti imao za goste Laurence Olivera i Winston Churchilla. Ovde je moguće i da se okupate, samo ćete u tom slučaju za ulaz u Baia delle Sirene platiti ulaz od 12 eura. Mi smo ovdje prošetali, popili kafu, vidjeli u jednom od drvenih lakiranih čamaca, bačenu na pod tašnu Louis Vuitton ( naravno original, što pokazuje o klijanteli koja ovdje dolazi na kafu) i čak na podu pronašli dva eura.
Tabla na ulazu u najljepše mjesto na svijetu

Ulaz u jednu od vila

Ovdje možete uživati u kupanju

Hotel

Drveni čamac

Hotel

Punta San Vigilio

Bazen u maslinjacima

Idila

Odlazak
Poslije najljepšeg mjesta na svijetu, odlučili smo da najkraćim mogućim putem odemo do našeg hotela Bella Peschiera u istoimenom gradiću, jer već smo bili jednim dijelom umorni od puta, gladni a i trebala nam je pauza da poslije ovog prelijepog mjesta posjetimo neko drugo. Bili kako bilo, izabrali smo rutu pokraj obale, i za nepunih pola sata smo bili na parkingu našeg hotela. Poznati Gardaland, koji inače važi za italijanski Disney land, nismo obilazili ni tada a ni kasnije, jer djeca niti su bili sa nama, a nisu više bili ni mali, tako da smo naše prioritete odredili drugim ciljevima koji su nam se činili važnijima.
Sam hotel je potpuno ispunio naša očekivanja. Čista i prostrana soba sa balkonom koji je gledao na bazen, koji smo toga i narednih dana koristili kad god smo mogli, kao i bogat i ukusam doručak, te neposredna blizina jezera i samog centra, učinili su naš boravak ovdje veoma prijatnim. Pošto smo ušli u sobu i istuširali se, odmah smo krenuli u potragu za ručkom, poslije koga sam ja još ostavio i bakšiš na stolu, ne primjetivši da je on već stajao na računu, što sam kasnije primjetio, kada je već bilo kasno. Postavljanje stola se ovdje isto plaća posebno, što je nas malo zbunilo, kada smo kasnije u hotelu pogledali račun. Poslije toga smo kratko prošetali gradićem, koji se smjestio ne samo na obalama jezera, nego i na obalama i ostrvima rijeke Mincio, kojih ima tri i koji su tako naseljeni i povezani mostovima da ih uopšte ne možete primjetiti. Na jednom od ta tri ostrva leži i stari grad, koji je u prošlosti bio okružen visokim bedemima od kojih je do danas ostao samo jedan dio. Sve u svemu, veoma lijep gradić, koga smo mi izabrali za naš smještaj ponajviše zbog toga što su naši ciljevi, koji smo namjeravali obići narednih dana, kao Verona, Sirmione ili npr. Gardone Riviera, bili u nepsrednoj blizini.
Hotel Bella Peschiera

Odmor na obali jezera

Čekajući ručak

Peschiera ili Venecija

Restorani posvuda na obalama 

Peschiera

Moja ljepša polovica

Suton na jazeru
Drugi dan, dobro ispavani i siti, krećamo na izlet u Sirmione. Parkiramo se na velikom parkingu ispred ulaza na ostrvu na kome leži ovo mjesto, koje inače svojom ljepotom privlači, ne bez razloga veliki broj turista iz čitavog svijeta. Ulaz u grad je moguć samo preko malog pješačkog mosta, a tu se nalazi i kamena utvda(Familie della Scala) koja važi za najljepšu te vrste u Evropi. Kad pređete most ugledaćete male kamene kuće,koje najčešće krase krune od cvijeća, sa popločanim ulicama, prelijepih malih trgova na čijim obodima ima bezbroj malih trgovina suvenira, kafića i tratorija. Na samom kraju ostrva nalazi se ostaci poznate rimske vile, koja je za nas bila vrhunac posjete ovom mjestu.
Tvrđava familije Scala

Pogled iz tornja na Sirmione

Nas dvoje

 Kastel Scala

Na obadvije strane jezero

Sirmione

Sirmione

Sirmione-bunar

Kastel Scala sa druge strane

Pogled na sjeverni dio jezera

Ruševine

Sirmione detalj

Stari maslinjaci

Odmor  na obali jezera

Posvuda cvijeće

Ostaci rimske vile

Ostaci rimske vile

Jezero

Odmor na obali

Ostaci rimske vile

Garda

Ostaci rimske vile

Ostaci rimske vile

Ostaci rimske vile

Ostaci rimske vile

Garda

Skrivanje

Sirmione

Cvijeće

Sirmione-Čempresi

Sirmione detalji

Sirmione detalji

Sirmione detalj

Info tabla Sirmione

Unutrašnjost crkve

Sirmione kamena kuća

Sirmione

Sirmione hotel

Sirmione Terme

Kastel Scala

Sirmione 

Sirmione

Famozni limun 

Komad košta i do 10 eura

Sirmione 

Sirmione
Sljedeći cilj nam je Gardone Riviera. Prije nas su tu bili mnogi, a neki od njih su egipatski kralj Faruk, Kralj Wilhelm II kao i austrijska carica Elisabeth. Još i danas mjestom dominiraju prestižni hoteli, luksuzne ljetne rezidencije, kao i ekskluzivne vile. Naš vrhunac posjete ovom mjestu je bilo kupanje u 13 gradi toploj vodi jezera, dok su se sa vrha obližnjih planina smješili snijegom pokriveni vrhovi. I znate šta-nismo bili sami koji su imali takvu ideju, jedna familija do nas su se upravo skidali i goli ulazili u vodu, koliko je bila voda jezera privlačna.

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera-jezero je 13
 gradi toplo

Ući ili ne pitanje je sad

Ko ima volju ne treba mu kupaći 

Poslije kupanja kao perorođeni

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera-produkti iz regiona

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera


Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera

Gardone Riviera
Kasno poslijepodne odlazimo u naš hotel i kasnije u Peschieru na večeru i kratku šetnju gradom.Ozarena i srećna lica govore o super provedenom danu.

Lago di Garda

Lago di Garda

Lago di Garda

Čekajući večeru

Čekajući večeru

Peschiera-detalj

Peschiera suton

Peschera suton

Peschera suton

Peschera

Peschera

Suton

Suton
Treći dan smo posjetili Veronu.U svijetu poznata po svojoj Areni u kojoj se u julu i avgustu, na otvorenom, održavaju najpoznatije svjetske opere. Još je poznatija kuća Šekspirove Julije gdje joj  je Romeo izjavljivao svoju ljubav i gdje je počela njihova tragična priča. Oba mjesta smo naravno obišli, slikali se sa Julijom, i penjali se po areni. Ipak središnji dio starog grada, Piazza delle Erbe, na kojoj se prodaje vikendom cvijeće i povrće,  zbog svoga šarma i atmosfere je svakako bila vrhunac posjete Veroni, ono što nam se najviše svidjelo. Ostatak dana smo proveli vršljajući ulicama ovog poznatog grada, fotografišući stare crkve i katedrale, kao i most Ponte di Castel-Vecchio, veoma zanimljive istorije i arhitekture. Pred smiraj dana smo se odvezli prema našem hotelu, prepuni utisaka iz Verone, neke ćemo zauvijek pamtiti.
Putokaz u Veroni

Verona-početak avanture

Arena u Veroni

Verona

Verona-arena

Arena u Veroni

Selfi za uspomenu

Arena u Veroni- podzemni dio

Arena u Veroni-podzemni dio

Julijin zid i nas dvoje

Julija i ja

Dvije Julije

Zid ljubavi

Zid ljubavi

Verona-zanimljiva fasada

Sa vrhe tornja se vidi skoro sav grad

Verona

Verona

Verona

Verona

Verona

Info tabla

Prozori

Ponte di Castel-Vecchio

Ponte di Castel-Vecchio

Ponte di Castel-Vecchio

Verona

Šekspir
Eto dragi čitatelji, to bi bili naši utisci iz tri dana u kojima smo posjetili jezero Garda i Veronu. Veoma lijep i prijatan region, bogat istorijskim spomenicima, neobičnim pejzažima i vrlo ukusnom hranom, učinili su naš boravak ovdje nezaboravnim. Nadam se da ste uživali u blogu i radovaću se svakoj vašoj sugestiji i komentaru.Do sljedećeg pisanja - veliki pozdrav.




















Nema komentara:

Pokreće Blogger.