Toskana

svibnja 03, 2013
Toskana je i čarobna i prelijepa i slikovita, ali malo od svega toga ćete uspjeti uhvatiti objektivom vaše kamere, iz jednostavnog razloga, što toliko ljepote ne može da stane u dvodimenzionalnu veličinu fotografije. Ali ćete zato čitav život pamtiti utiske iz jedne od najljepših pokrajina Evrope i uvijek će vas početkom proljeća vući želja da spakujete kofere i otputujete bar na par dana tamo.


                  Toskanu smo obišli krajem aprila 2013 godine. Dok je na graničnom pojasu između Austrije i Italije bio snijeg, u Toskani nas je dočekalo proljeće. Smjestili smo se u malom mjestu San Baronto, u srcu Toskane kojeg smo izabrali iz tog razloga što je bio podjednako udaljen od svih mjesta koje smo planirali obići, u gore pomenutom hotelu, Monti. Moram reći da je smještaj bio izuzetno dobar, čak je i bazen bio tu, iako je još bilo rano za kupanje, ali najviše mi se, moram priznati svidjela kuhinja hotela, to je bilo za čistu desetku. Kuvao je sam vlasnik, počinjao je sa svojim čarolijama kasno poslijepodne i mi smo se zbog toga posebo radovali večeri.

                       Ne bih znao šta je u Toskani ljepše - njihove velike i prostrane kuće, koje se skoro po pravilu nalaze na vrhovima brežuljaka okružena ogromnim plodnim poljima žitarica ili plantažama maslina, ili prelijepi srednjovjekovni gradići, poređani kao biseri po čitavoj Toskani. Bili smo jednu sedmicu, malo, premalo da bi je bolje upoznali. Zbog toga veoma se radujem da konačno nađem vremena da ponovo otputujem tamo. Pogađate već, hotel Monti, veoma lijepa vlasnica Hotels i njen muž koji neodoljivo kuva. Do tada moraću i sebe i vas zadovoljiti sa par fotografija i utisaka sa tog čarobnog putvanja.

Toskana

Hotel Monti

San Baronto

Kuća u maslinjaku

San Gimignano sa svojim tornjevima

San Gimignano sa svojim tornjevima

Sa ulice


San Gimignano sa svojim tornjevima

Senna

Senna

Senna-ležeći na trgu

Senna


Sreća





Bili smo u Lucci  i u Pisi, posjetili prestonicu Toskane, čuvenu Firenzu. Ne zna se koji je grad ljepši od drugoga, iako moram reći da i nisam ljubitelj velikih gradova, Firenza je jedan od njih. Katedrala u Firenzi istovremeno izgleda i lijepo i zastašujuće zbog svoje veličine i bijelo-zelenog mramora kojom je obložena. Da je ovdje sve veoma supo govori i činjenica da smo parking u centru za par sati platili nepunih 40€.

Ulaz u srednjovjekovni grad Lucca

Lucca

Na putu od Lucce prema Pisi

Obavezno ispravite krivi toranj u Pisi

Pisa

Detalj iz Pise

Pisa

Posjetitelji

Pisa

Pisa je nekad bila na moru

Kupanje


Ribarenje



Florenz

Ponte Vecchio

Policija

Omiljeni motiv

Pogled na katedralu








Florenz i njeni mostovi


Nema komentara:

Pokreće Blogger.