OHRID-grad bisera

listopada 07, 2017
Ohrid, prelijep stari gradić,smješten na "hridi" po kojoj je dobio i ime, ugnijezdio se na obali istoimenog jezera i sve više je poznato turističko odmaralište za turiste iz čitavog svijeta.

Ohrid
Vožnja sa čamcem,koštala nas je 10€ i svakako se isplatila,Ohrid je posebno lijep sa jezera.



Svet Jovan Kaneo


Crkva Sveti Jovan Kaneo




                      Prepoznatljive tipične makedonske arhitekture,i prepun crkava kojih navodno ima 365,za svaki dan u godini po jedna,Ohrid je i grad Unesco,kao i grad ohridskih bisera,koji se prave na poseban način,čiju tajnu znaju još samo dvije familije u gradu.Jednu od tih imali smo prilike i upoznati i popričati sa njima o tome.

Ipak kad se zaborave biseri,crkve i jezero,prvo što mi padne na pamet je izvrsna domaća hrana i piće koje se ovdje jede.Gravče na tavče,domaći sirevi,paprike,kao i sve one popratne usputne mirođije koje se od toga prave,učinile su naša 4 dana godišnjeg odmora na obali ovog jezera,nezaboravnim.Naravno da smo probali i poznatu Ohridsku pastrmku,kao i jako dobro skopsko pivo,kao i makedonska vina koja su više nego odlična.Imali smo namjeru kušati i jegulju koja se ovdje sprema na poseban način,ali ipak nismo uspjeli u toj namjeri,možda i zbog toga ,što postupak pripemanja jegulje traje oko 4 sata.


Tipicna makedonska arhitektura


Agfa Sofia Ohrid








Pecene paprike


U potrazi za motivima


Sveti Kliment Plaošnik


U predvečerje



                 Bili smo i na izvoru Crnog Drima,voznja čamcem do njega vrijedna je svakog centa.Fascinatne boje algi i bijelog pijeska,odakle on izvire ispod padina Galičice,uspomena je koju neću nikad zaboraviti.Ništa manje nije vrijedna ni posjeta manastiru i crkvi Sveti Naum,u kojoj se osjeti duh prošlih vremena,a prastare ikone koje su naslikane na zidovima crkve,veoma su živopisne i lijepe.

Uliv Crnog Drima u Ohridsko jezero

Kornjača na obali Crnog Drima


Kristalno čista voda


Izvor Crnog Drima


Naravno voda može i da se pije


Vožnja čamcem po Crnom Drimu


                         Odvezli smo se autom i na Galičicu,odakle puca krasan pogled na oba jezera,i Ohridsko i Prespansko,kao i na obližnja mjesta na drugoj strani jezera,u Albaniji.Obilazak Trpejce,malog ribarskog mjesta ispod Galičice,iskoristili smo da potvrdimo priču o jednim od boljih restorana na čitavom jezeru.Priča se pokazala kao istinita i jeli smo zaista ribu iz jezera,kao nigdje do tada.

Galičica


Pogled na Ohidsko jezero i Albaniju


Ohrisko jezero


Trpejca čuvena po ribarskim restoranima


Još uvijek smo u Makedoniji


Muzej na vodi


Michov Grad


Zadnji dan smo obišli Strugu,napravili izlet do Lina,u Albaniji,uvjerili se da u ovom malo mjestu na obali jezera,ljudi žive slično kao i na makedonskoj strani,samo dosta siromašnije(a i Makedonija je dosta siromašna zemlja),ali nadasve mirno,rekao bih idilično,bez buke i stresa,živeći od ribe,stočarstva i poljoprivrede.Idiličnu sliku su svremena na vrijeme narušavali bunkeri iz vremena Envera Hodže koji ima posvuda.

Na povratku otišli smo u Rodoždu,na ručak i obići staru crkvu Arhanđela Mihaila,koja se nalazi visoko iznad mjesta,uklesana u stijeni.I jedno i drugo je bio vrhunac dana.

Struga


Struga


Lin,Albanija


Albanija


Lin,detalj iz sela


Ikona u crkvi Sv.Arhandjela Mihaila


Crkva Arhandjela Mihaila uklesana u stijeni


Zalazak sunca na Ohridskom jezeru




                 Ali,za kraj,da ne zaboravim ono najvažnije-u Makedoniji ćete uvijek sresti gostoljubive i srdačne ljude spremne da vam uvijek pomognu.Tako smo za vrlo kratko vrijeme,pored bisera,par običnih kamenčića sa plaže,lijepi uspomena i mnoštvo fotografija,postali bogatiji i za par pravih prijateljstava...

Nema komentara:

Pokreće Blogger.