Tri dana Austrijom

kolovoza 15, 2016
            Bila je polovina avgusta 2016 godine i pošto je 15 bio državni praznik u Austriji konačno smo odlučili da se alpskom cestom Grossglocknerstrase odvezemo do istoimenog glečera koji je takođe u podnožju planine po kojoj nosi ime, a koja je najviši vrh Austrije(3798m) i tako sebi ispunimo dugogodišnju želju.
Usput smo onda dodali još par ciljeva kojih je vredjelo vidjeti, rezervisali prenoćište u mjestu u podnožju glečera (Heiligenblut) i  jedno u Grazu i krenuli na put.
            Dobro naspavani, popivši jutarnju kafu i ubacivši stvari koje smo spakovali prethodne večeri-krenuli smo na put,tog 13-stog avgustovskog jutra 2016 godine u 5 sati ujutro. Autoputem prema Salzburgu i onda dalje prema Zell am See i konačno prema Grossglockner. Cesta je otvorena od 1 Maja do 1 Novembra i ulaz za auto košta 36 eura, stim da ako se odlučite u tom vremenskom periodu da ponovo dodjete,platićete samo 10 €.


             Sama cesta je nešto što obavezno morate jednom vidjeti. Koliko je god uživanje voziti se njome,još je veće uživanje sa poznatih vidikovaca posmatrati planinske masive,koje je iako u sred ljeta, pokrivao debeli snježni pokrivač. Iako smo bili dobro obučeni, a dan bio sunčen, bilo je veoma hladno. Ali zato smo bili nagrađeni fantastičnom ljepotom nedirnute planinske prirode.Stigavši do vrha,u podnožju glečera, ostavili smo auto na parkingu i krenuli uskom stazom prema glečeru. Usput smo posmatrali biljni i životinjski svijet, a neke smo uhvatili i objektivom našeg fotoaparata. Glečer je bio ogromnih dimenzija kao uostalom i planinski vrhovi koji su ga okruživali, a njime su iz svih pravaca žuborili potoci koji su nastajali od njegovog otapanja.







































Tu smo se odmorili i polako krajem dana se odvezli u naš apartman u Heiligenblut-Haus Marienheim gdje smo sobu sa doručkom platili 61 euro. Veoma ljubazna vlasnica, prelijep gradić, učinili su naš kratak boravak ovdje nezaboravnim.
             


















Poslije doručka napuštamo Heiligenblut i krećemo prema Wörthersee,poznatom ljetovalištu u južnoj Austriji. Prije toga,navratićemo,međutim kod naših starih prijatelja, Jele i Jasminke koje žive u prlijepom gradiću Spittal an der Drau. Tu će Jela spremiti takav bogovski ručak( ona je godinama radila u jednom austrijskom restoranu) da ćemo to uvijek pamtiti. Nakon toga se opraštamo od njih i krećemo prema jezeru.Parkiraćemo se i kupati u Veldenu prekrasnom gradiću na obali. 












Kasno poslije podne napuštamo jezero i vozimo ka Grazu u Hotel Paradies, gdje smo sobu sa doručkom platili 87 eura. Odatle naveče odlazimo u centar grada, što ponavljamo i sutra ujutro poslije doručka.Posjetili smo koliko nam je vrijeme dozvoljavalo znamenitosti Graza, koji nam se na prvu ruku veoma dopao. Napomenuo bih da skoro uvijek prilikom ovakvih obilazaka gradova , uvijek biramo podzemne garaže u centru grada, koje istini na volju uvijek koštaju nešto više,ali imaju prednost da su  često blizu značajnih znamenitosti.


















Iz Graza odlazimo na jezero-Grüner See-prelijepo planinsko jezero koje je veoma hladno i čiji nivo vrlo varira u ovisnosti od godišnjih doba, tako da su često pješačke staze i klupe u vrijeme otapanja snijega,potopljene. Prelijepi fotomotivi.











Konačno, odlazimo u Mariazell, poznato hodočasničko mjesto. Upravo kad smo stigli i ušli u katedralu,ona je bila prepuna hodočasnika koji su do nje prepješačili i po 100-njak kilometara. Prosto se eterom osjećala njihova energija. Poslije kraćeg vremena napuštamo mjesto i odlazimo ka Linz-u,čim se završava naša trodnevna tura po Ausriji. Nadam se da sam vam uspio dočarati moje utiske. Namjerno  nisam ulazio u detalje putovanja,ako se odlučite da posjetite ovaj kraj, možete ih izabrati sami. U svakom slučaju mi smo sva tri dana uživali u njemu.












Nema komentara:

Pokreće Blogger.