Svjetla i boje Francuske

srpnja 09, 2016
Nekoliko smo puta ljetovali u  Francuskoj. Dva puta  na samom jugu Francuske u Cap d Agde,a jednom u Port Grimaud, koji važi za francusku Veneziju,a u neposrednoj je blizini Saint Tropez-a, gradića koji važi za odmaralište svjetske elite.


                 Da odmah na početu kažem,Francuska je ogromna država,sa svim svojim prednostima i manama, ali sa prelijepom prirodom, koju bog nije štedio kada je pravio ovaj raj na zemlji. Tu su boje drugačije, jače,drugačija je i svjetlost. Pa i ljudi. Jednostavno, sve je drugačije, posebno za nas koji smo rođeni na Balkanu, a živjeći decenijama u Austriji dobrim djelom poprimili i dio njihove kulture i običaja. Tako će vas,na naplatnoj rampi kojih ovdje ima kao u priči, vidjevši da ćuteći pružate sitniš da platite putarinu, radnik koji tu radi, glasno,skoro prijekorno pozdraviti sa Grüß Gott, pitajući da li se u Austriji tako kaže kad nekog sretnete, ili pak ljepuškasta djevojka na drugoj rampi, pitati kakvu to muziku slušate na radiju, a vi naravno ni pojma nemate o kojoj je francuskoj šansoni riječ. Koliko mi ni riječi nismo razumjeli francuski,toliko oni, ponosni Francuzi nerado koriste njemački ili isto tako engleski jezik. Ipak kad imate volju,nađe se način da se ipak sporazumijete i u takvim uslovima,tako da jezik i nije prestavljao neku prepreku našem boravku ovdje.
                U Francuskoj sam počeo da mrzim maestral, koji je u stanju da preko noći, kada se naljuti i počne da duva sa obale ka moru,tako silovito i brzo, da preko noći ohladi more sa nekih 23-25 gradi na hladnih 17-19 gradi i učini kupanje u moru nemogućim,za nekoliko narednih dana. Zbog njega smo se vraćali kući uvijek bogatiji za nekoliko pari reketa i loptica, koje smo,kad više zbog hladnog mora nismo mogli da se kupamo u njemu, kupovali set reketa i loptica i sa njima se,kao pravi Francuzi, igrali u plićaku, na širokim,predivnim plažama, na kojima je uvijek bilo mjesta za sve.
              
Pogled iz našeg Apartmana

Jug Francuske

Port Grimaud

Izlazak sunca

Plaža u Nici

Nizza

Nizza

Bašta našeg Apartmana

Tragovi
Koliko god da je lijepa Azurna obala, jug Francuske i gradovi na obali Sredozemnog mora, ipak sve to, po meni, ne može da se poredi po ljepoti pokrajine Provence, poznatoj po uzgoju lavande, sucokreta i pšenice, prelijepoj visoravni na čijim brežuljcima magično djeluju uspavana sela sa prelijepim fasadama u plastelnim bojama.
Po ljepoti  ljubičastih polja lavande i zlatnih polja suncokreta, čiji se  miris širi se po čitavoj visoravni, može jedino da se poredi kanjon smaragdne rijeke Verdon, koji važi za najveći u Evropi.
Provence je mjesto gdje bih definitivno mogao živjeti, u tom carstvu mirisa, boja i svjetlosti.

Manastir u polju lavande


Roussillon




Polja lavande u okolici Valenssole



Kanjon rijeke Verdon
Verdon
Pijaca u Saint Tropez-u
Poznata francuska serija je ovdje snimata
Prodavačica na plaži

Selfi za uspomenu


                     Puno je toga  što smo za vrijeme našeg ljetovanja vidjeli,osjetili i doživjeli u Francuskoj.Obišli smo i Saint Tropez, šarmantni gradić prepun milionera iz čitavog svijeta, u čije se klubove ulazi samo sa pozivnicom, kupali se na plaži Pampelone, posjetli najveću rusku crkvu van Rusije koja se nalazi u Nici i koja izgleda vrlo impresivno. Obišli sam grad, pokvasili noge na njenoj plaži i prošetali najljepšom promenadom svijeta i na kraju dana, mrtvi umorni odvezli se u naš apartmen, samo nekoliko sati prije nego se desio strašan teroristički napad u Nici, na onoj istoj promenadi po kojoj smo mi prije toga šetali. Strašno je to djelovalo i na nas, prijatelji koji su znali da smo tu zabrinuto su zvali da vide jesmo li na bezbjednom.
                    Na kraju moram vam i ovo reći-svaki put na pomisao na Francusku, uvijek se sjetim Mjeseca koji nas je ispratio po povratku kući. Nikada prije i nikada poslije nisam vidio veći, zlatniji mjesec kao toga praskozorja. I uvijek se nadam da ću ga opet takvog "sresti".Do tada ostaje da se sjećam, toga prvog puta, kada je izledalo da je sišao sa neba i krenuo ka nama.

















Nema komentara:

Pokreće Blogger.