Produženi vikend u Karlovy Vary

travnja 24, 2019
Zašto Karlovy Vary? Pa iskreno rečeno - iz puke znatiželje. Već odavno smo se naslušali priča o ljepoti ovog gradića na zapadu Češke Republike, ali iz nedostatka vremena nismo do sada uspjeli da ga obiđemo, dok nam se ovog produženog aprilskog vikenda nije ukazala prilika za to.

Karlovy Vary

Bio je petak, i došavši sa posla sjeli smo pored računara i preko Bookinga pokušali da rezervišemo sobu, što se pokazalo kao nimalo lako, jer su prenoćišta u ovom gradu prodavana kao vrućo pecivo, i nama su dva hotela izmakla bukvalno ispred nogu. Tako smo na kraju bili prinuđeni da uzmemo ono što je još ostalo, a to je bio Art Hotel Royal Golf, smješten na 15-tak minuta vožnje autom od grada, gdje smo sobu za dvije noći sa doručkom platili 198€. Hotel je imao i SPA sa unutrašnjim bazenom i tri saune i to je takođe bilo uračunato u cijenu.
Odlučili smo da usput, posjetimo i Regensburg, prelijep gradić u Njemačkoj, pošto nas je put vodio pored njega, a nalazio se od Linz-a na dva sata vožnje automobilom. Na put smo krenuli u subotu ujutro, dobro naspavani i već oko devet  smo bili u njemu. Parking smo našli bez problema, na dunavskom ostrvcetu, nedaleko od katedrale, poznatog kamenog mosta i starog grada. Tu smo doručkovali , pored same pijace, uživajući u prelijepom subotnjem jutru. Poslije toga smo obišli katedralu, koja zbog nadolazećeg uskrsa nije bila osvjetljena iznutra, stari kameni most, kao i neke druge znamenitosti ovog grada.
Regensburg

Stari kameni most

Museum St.Urlich

Wochenmarkt Regensburg

Dom St. Peter

Detalj sa fasade

Toranj kod mosta

Regensburg

Dunav

Detalj Regensburg

Kameni most i Katedrala

Kameni most

Regensburg-fotka za oproštaj


Opraštamo se od Regensbuga, sjedamo u auto i krećamo ka Karlovy Vary. Ovo je jedna od najpoznatijih banja u svijetu čiji su gosti bili Betoven, Henry Fonda, Mozart, Kafka, Karl Marx, Gete i mnogi drugi. Posebno je puno glumaca boravilo ovdje, jer se u julu održava poznati filmski festival gdje se dodjeljuje kristalni globus, a brojni holivuski glumci su magnet za mnogobrojnu publiku.
Inače grad je osnovan 1370 godine, leži na mnogobrojnim termalnim izvorima tople vode koja je inače pitka, a smatra se da ima ljekovita svojstva. Posebno je predivna arhitektura grada,nastala još u renesansi koja je stvarno zadivljujuća, sa bezbrojnim zamkovima i vilama od kojih je ne mali broj pretvoren u hotele. Karakteristika ovog grada su tkz. Kolonade, predivna zdanja u kojima se nalaze izvori termalne vode, slavine i fontane iz kojih možete piti vodu do mile volje. Za tu degustaciju morate kupiti porculanski bokal koji je svojevrstan zaštitni znak ovog grada. Porculanski i zbog toga što ne možete vruću termalnu vodu sipati u plastične boce, jer je temperatura izvora često i preko 70 gradi. Ovdje živi i veliki dio Rusa, a crkva svetog Petra i Pavla nas je svojom ljepotom prosto opčinila i preporučio bih svima da je ako već ovdje borave, obavezno obiđu. Unutrašnjost crkve nije tako impresivna, ali zlatne kupole ove bogomolje su odista čarobne. Pokušajte, bez obzira na vrijeme, da se se popnete ili odvezite žičarom na neke od vidikovaca koji se nalaze na obližnjim brdima, pogled je fantastičan. Da je grad posjećen i od svjetske elite govori i činjenica da se cijena parkinga  kreće i do 15 eura po danu, da su najskuplje svjetske trgovine skoro sve zastuplenje i da rade čak i praznikom, pa i uskrsom, a da kafu i sok na glavnoj promenadi za dvoje možete platiti i do 30 eura. Mi smo prvi dan parkirali auto na parkingu kod autobusne stanice( automat prima samo češke kovanice i možete maksimalno uzeti 4 sata), a drugi dan smo vidjeli da na kraju šetališta u neposrednoj blizini Grand Hotela Pupp ima dovoljno slobodnih mjesta za parkiranje koji se svi ne naplaćuju. Sve u svemu, grad je svakako vrijedan da ga ako ste u mogućnosti posjetite, preporučio bih hotel Embassy koji se nalazi na fantastičnom mjestu, sa sopstvenim parkingom. Nadam se da sam vam bar jednim dijelom uspio prenijeti naše utiske iz ovog grada ,a radovaću se svakako i svakoj vašoj sugestiji i načinu na koji ste ga vi doživjeli. Ostajte mi živo i zdravo i do sledećeg pisanja. Veliki pozdrav.
Art Hotel Royal Golf
Karlovy Vary
Markt Kolonade
Uspomena iz Karlovy Vary
Fontana sa termalnom vodom od 73 grada
Karlovy Vary
Ruska crkva Svetog Petra i Pavla
Ruska crkva Svetog Petra i Pavla
Ruska crkva Svetog Petra i Pavla
Ruska crkva Svetog Petra i Pavla
Muzej voštanih figura
Ruska crkva Svetog Petra i Pavla
Detalj sa ulice
Porculanski bokali za degustaciju vode
Karlove Vari
Karlove Vari
Karlove Vari
Karlove Vari
Karlove Vari
Karlove Vari
Mühlbrunnkolonnade
Karlove Vari
Karlove Vari
Sadova Kolonada
Karlove Vari
Sadova kolonada
SPA Hotel Termal
Grandhotel Pupp
Karlove Vari
Karlove Vari
Karlove Vari
Karlove Vari
Karlove Vari

Art Hotel Royal Golf

























































Nema komentara:

Pokreće Blogger.