Korona i ljeto u Italiji

listopada 29, 2020
Možda će se nekom od vas ideja, da naš odmor, tog ljeta 2020 godine, dok se virus Korone strahovitom brzinom širio planetom, provedemo u Italiji, u jednoj od njenih najljepših pokrajina, u Toskani, činiti pomalo suludom. No vrijeme će kasnije pokazati, da smo napravili dobar izbor i da će svi ti strahovi kojima su mediji okovali modernog čovjeka, nestati kao mjehurići od sapunice, a mi ćemo provesti neke od najljepših trenutaka našeg života u potpuno novim okolnostima i usput malo bolje upoznati ljude koji tu žive,ovaj put u drugačijim okolnostima. Ali da pođemo redom.
Plan putovanja smo napravili na brzinu i prilično jednostavno. Par dana na jezeru Lago di Garda na sjeveru, onda glavninu odmora u Toskani, u njenom centralnom dijelu u San Barontu, nedaleko od Firenze i na kraju ostatak odmora na moru, u  primorskom gradiću Jesolo, odakle smo namjeravali obići i Veneciju. Smještaj smo rezervisali neposredno pred polazak, obično na dan-dva, uvijek preko Booking-a, sa doručkom ili polupansionom, pogađate naravno, zbog nesigurnosti vezane za epidemiološku situaciju.
I konačno je osvanuo i petak naš dan D. Stvari spakovane, hotel na Lago di Garda rezervisan, kao i u San Baront-u u Toskani. Osjećamo se divno raspoloženi, poziv na zajednički ručak pred polazak, sa našom malom, velikom djecom, pogađate u italijanskom restoranu, dok iz autoradija dopiru zvuci neke omiljene italijanske šansone, učiniće da naš odmor počne još ovdje u Austriji i prije nego krenemo na put. Jedan od trenutaka za pamćenje, kako sitnice mogu učiniti život lijepim. 

Toskana ljeti

Pred polazak

Odmor može da počne


Italijanska pizza

Subota jutro. Sjedamo u auto i krećamo na put. Kroz Austriju nema gužve, na Njemačkoj granici su nas vojnici na kontrolnom punktu, nauružani dugim cijevima, samo ovlaš pogledali. Onda dolazi prva pauza na parkingu na autoputu na jezeru Chiemsee u Njemačkoj, gdje smo protegli noge i pojeli naše sandviče i onda krenuli dalje ka Italiji, u koju smo ušli a da nismo ni primjetili. Kroz Italiju gužva, veliki broj njemačkih turista juri ka istom cilju kao i mi. Vozi se polako u koloni i mi gubimo dodatnih dva sata zbog toga. Konačno, poslije podne stižemo na cilj, u Hotel Brione na Lago di Garda. Pošto smo se raspremili i istuširali odlazimo na bazen od hotela na kupanje i odmor, koji smo  kratko prekinuli ručkom, spremajući se za drugi dan za koji ja bio planiran obilazak jezera. Evo par fotografija sa tog puta.

Na ovo vrijeme smo sa pauzama izgubili još 3 sata

Chimmsee


Selfi pored Europabruecke 

Europabruecke


Sudtirol

Sa puta

Skoro na cilju

Odmor na bazenu

Lago di Garda i planinski vrhovi južnog Tirola

Palačinke za desert

Večernja šetnja jezerom





Poslije lijepo prespavane noći i obilnog doručka u hotelu Brione, krećemo na obilazak jezera. Normalno je za to potrebno dva dana sa autom, ali mi smo imali samo jedan, što nas je primoralo da pažljivo biramo ciljeve i obiđemo važnija mjesta. Ovdje moram napomenuti da je avgust mjesec kada je skoro sva Italija na godišnjem odmoru (Ferragosto) i da je Korona doprijenela tome da većina njih ostane u Italiji na odmoru, pa je gužva na putevima i gradićima na obali jezera bila veoma velika, što nam je dodatno usporilo putovanje. Ali mi se nismo dali omesti i iznervirati i učinili smo od našeg odmora najbolje, nismo se nigdje žurili i nastojali smo što više utisaka ponijeti sa njega. Pošto smo obišli neke od prelijepih gradića na istočnoj strani jezera kao i gradić Sirmione na samom jugu, krenuli smo na njegovu zapadnu stranu, gdje smo se još okupali u kristalno čistoj vodi, dok su se crni oblaci navlačili na vrhove obližnjih planina. Ono što je potom uslijedilo ravno je najcrnjem horor  filmu, naime takvu orkansku oluju praćenu kišom u životu nismo doživjeli tako da smo imali osjećaj da će nas bujice koje su se veliko brzinom spuštale sa strmih planinskih litica odnijeti u vodu. Na sreću to se nije desilo, a mi smo obilazak gradića Limone i ovaj put morali preskočiti i pošto je već nastupalo predvečerje, odvezli se do hotela. Tu smo poslije večere, odšatali do 2 km udaljenog gradića Riva del Garda, gdje smo i večerali i tako zaokružili i ovaj dan. 

Lago di Garda-omiljeni fotomotiv-u daljini gradic Malcesine

Malcesine-prelijep gradic na istočnoj obali Lago di Garda

Malcesine

Malcesine luka

Punta San Vigilio-najljepše mjesto na svijetu

Moja malenkost

Sirmione

Sirmione
Sirmione

Sirmione

Cijena limuna u Sirmione može da dostigne i cijenu do 10€-po komadu

I dok su se navlačili crni oblaci-našlo se vremena i za kupanje

Tarasa Hotela Brione

Konačno, treći dan prije krenemo ka Toskani-obišli smo i Limone

Limone

Limone

Putokaz do tarase gdje se uzgaja poznati limun

Limone

Poznate tarase na kojima se uzgaja limun

Lago di Garda-Limone panorama

Lago di Garda-panorama

Treće jutro, pošto smo se vratili iz obilaska gradića Limone, na brzinu smo spremili naše stvari i krenuli ka Hotelu Monti u San Borentu, gdje smo jednom već bili gosti, u proljeće 2013 godine. Put do tamo je trajao oko 4 sata i za divno čudo, ovaj put je protekao bez gužve. Iz nama  nekog nepoznatog razloga, doček u hotelu je iako korektan ipak nije bio tako ljubazan kao kada smo prvi put boravili ovdje. No hladni doček smo brzo zaboravili i taj dan smo iskoristili za odmor i kupanje na hotelskom bazenu sve do večere, poslije koje smo otišli na spavanje. Moram napomenuti i to da je za razliku od Riva del Garda ovdje bilo osjetno toplije, živa u termometru se penjala i do 35 gradi i nije se dalo ni naslutiti da je kraj avgusta.

Na putu ka Toskani

Na početku smo imali bazen samo za sebe

Specijaliteti Toskane

Sljedeće jutro krećemo na lov u fotomotive kojim je ovaj kraj i više nego bogat. Već je bio kraj ljeta, pšenica je već odavno bila skinuta sa usjeva, kao i suncokret i osim vinograda koji su se još zelenili, Toskana je više ličila na sprženu zemlju koju je sunce svakodnevno zagrijavalo do usijanja, nego na zelenu oazu kakvom smo je mi zapamtili kada smo zadnji put početkom proljeća prije sedam godina bili ovdje. Spokojstvo prostranstva koja su odisala tišinom, su svremena na vrijeme narušavali rijetki seljaci orući zemlju velikim trakorima koji su umjesto točkova imali gusjenice. Bili su to nadasve lijepi prizori koji su oduzimali dah i prilika za zahvalnost prirodi kao tvorcu za ovu ljepotu. Na krauj dana smo navratili u prelijep gradić po imenu Volterra, gdje smo pojeli pizzu i krenuli ka hotelu zadovoljni ovim danom.

Ovdje je Toskana još zelena

Srednjovjekovni grad Tornjeva...San Gimignano

Čempresi koji uljepšavaju Toskanu

Spržena, ispucala zemlja Toskane

Toskana

Za ovu fotografiju smo se autom vozili po strnju

Prostranstva Toskane

Volterra

Volterra

Volterra

Sljedećeg jutra krećemo u Pisu i poslije na kupanje na neku od mnogobrojnih plaža sredozemnog mora. Iako zbog virusaa korone nije bilo turista iz Azije, Rusije i nekih evropskih zemalja koje su još uvijek imali Italiju na svojoj crvenoj listi, ili obrnuto, iznenadio nas je veliki broj ljudi koji su se vrzmali ulicama ovog grada. Posebno je velika gužva bila na trgu Piazza dei Miracoli, gdje se nalazi krivi toranj, svi su htjeli da se ovdje fotografišu, većina praveći takve poze kao da hoće da isprave krivi  toranj. Poslije Pise odlazimo na plažu Viareggio što se pokazalo kao greška. Naime na toj plaži se smjestio ogroman broj hotela koji imaju svoje sopstvene plaže gdje je bilo nemoguče iznajmiti ležaljke iako su bile skoro prazne, a jedna ili dvije slobodne plaže su bile tako male i pretrpane da nismo imali volje da tu duže ostanemo. Ovu ružnu situaciju smo uspjeli tek da zaboravimo zahvaljujući ljubaznosti konobaru jednog obližnjeg restorana gdje smo ručali. Nakon toga odlazimo južnije na plažu  Spiaggia della Macchia Lucchese prelijepu prirodnu plažu gdje uživamo do večeri u toploj vodi sredozemnog mora.

Piazza dei Miracoli

Catedralle di Pisa

Krivi toranj


Pisa, prelijep grad na obali rijeke Arno

Pisa

Pisa

Zadnji dan ostavljamo za obilazak Firenze. Poslednji put smo ovdje bili 2013 godine i tada smo za parking u centru grada u neposrednoj blizini mosta Ponte Vecchio za par sati platili 47€ što je bila najveća cijena koji smo ikada platili za jedano parkiranje. Zbog toga ovaj put biramo drugi parking u unutrašnjosti tvrđave na njenom ulazu, Porta Romana iz 13 vijeka. Službenik koji tu radi nas upozorava da sve vrijedne stvari sklonimo iz auta, barem iz vidnog kruga, što smo mi još pri polasku u grad uradili. Obilazak grada predstavlja pravo zadovoljstvo, zahvaljujući koroni, nema više ogromne gužve kao poslednji put. Uživali smo u kafi ispred Catedrale di Santa Maria del Fiore izgubivši osjećaj za vrijeme. Kasnije smo se odvezli na more u mjesto Marina di Pisa, gdje smo uživali u toplim valovima do kasno poslijepodne.

Piazza Pitti

Ujedaju

Punte Vecchio

Catedrale di Santa Maria del Fiore

Katedrala je sva obložena bielim i zelenim mramorom

Detalj ispred Katedrale

Karussel

Punte Vecchio

Pogled sa trga Mihelangelo na grad

Firenze

Ponte Vecchio

Marina di Pisa

Marina di Pisa

Pisa di Marina
Uživanje na plaži

Da korona ima i dobrih strana, uvjerili smo se najviše u obilasku poznatih destinacija, gdje više nije bilo gužve kao nekada. A i naručivanje večere preko aplikacije na telefonu nam je takođe jako odgovaralo, a kasnije i nedostajalo, kada smo se preselili u drugi hotel. Tu na plaži u Marina di Pisa smo odlučili da odmor u Toskani produžimo za nekoliko dana i odputujemo još dalje u južni dio ove prelijepe regije, a usput navratimo u Sienu, jer bila bi prava šteta, ne obići i nju kada smo već u blizini. Rečeno, učinjeno i već sutradan napustivši hotel, obreli smo se i u Sieni. Ovaj put, dosta veća gužva, tako da smo parking jedva pronašli, a ovde je bio prisutan i znatan dio turista iz Austrije i Njemačke što se dalo vidjeti po registarskim oznakama automobila. Na parkiralištu su operisali i ilegalne čuvari parkinga tipa-pokažem vam slobodno mjesto za parkiranje i pazim na njega za malu napojnicu. Na sreću njihova pomoć nam nije trebala i kratak posjet ovom gradu je prošao bez ukakvih problema. Put smo nastavili dalje i uskoro smo stigli na odredište u gradić Sarteano u osamljenu hotel vilu La Torre Ai Mari. Moram priznati da je ova osamljena vila djelovala pomalo sablasno, a takav utisak kuće duhova pojačavala su i prigušena svjetla u sobi i na hodnicima, posvuda knige za čitanje a i recepcionar koji se nečujno i tiho kretao poput duha i uvijek je bio tu pored vas, za vratom. Osim toga, smještaj je stvarno bio perfektan, sa ogromnim bazenom u kome smo uživali koliko nam je vrijeme dozvoljavalo. Htio bih reći i to, da u manjim gradovima u Italiji, imate dobru šansu da ostanete gladni, jer većina restorana otvara tek poslije 19 sati, a kioska za brzu hranu uopšte nema. Nije nam se ovo nikako uklapalo u naš koncept, ali smo ubrzo vidjeli da izbora nemamo i da se moramo tome prilagoditi. Na sljedećih par fotografija možete u najkraćim crtama vidjeti kako je tu bilo.

Dalje na jug...južna Toskana

Selfi u Sieni

Zalazak sunca u Toskani

Zalazak sunca

Zadnje veče u Toskani

Predvečerje

Na putu ka Zapadu

Pienza

Montepulciano

Pienca

Kapela u Toskani

Krug čempresa



Tipično Toskana

Toskana

Fata Morgana

Ljeto u Toskani

Polja Toskane

Putem

Imanje u Toskani

Izlazak sunca sa tarase hotela

Hotel La Torre Ai Mari

Hotel La Torre Ai Mari-bazen

Hotel La Torre Ai Mari

Siena

Siena
Siena


Siena-Piazza del Campo

Siena-Piazza del Campo

Siena

Siena

Siena

U nedelju 30 avgusta 2020 godine napustili smo naš čudnovati hotel još čudnijeg imena i sa još čudnovatijem recepcionarom i pošto smo spakovali stvari, krenuli prema sjeveru, tačnije u Jesolo, gdje smo imali namjeru kupati se na moru i jedan dan obići Veneciju koja je na jedan mačji skok udaljena od ovog mjesta. Vrijeme je se takođe promijenilo, naoblačilo se a počela je da pada i kiša, što svakako nije moglo da utiče na naše planove, osim što se tiče kupanja u moru. Putovali smo nešto malo više od 4 sata, a Hotel Jet, u kome smo rezervisali polupansion, je po svemu premašio naša očekivanja. Izvrsna usluga, čistoća i hrana, kao i zaštitne mjere zbog virusa Korone učinile su naš odmor ovdje odista veličanstvenim. Kad smo stigli u Jesolo još uvijek je padala kiša, a onda su se oblaci razišli tako da smo se do kraja dana još brčkali u moru, koje je bilo veoma toplo, ali i valovito, tako da od plivanja nije bilo ništa. Ali je zato večera u hotelu predstavljala događaj za sebe kome smo se kao djeca radovali tih dana. Dan nakon toga, pošto su metereolozi najavljivali tmuran i oblačan dan iskoristili za obilazak Venecije, što se pokazalo kao super ideja, koja na žalost nije samo nama bila na pameti. Zbog toga je i na brodiću koji nas je prebacio do Venecije bilo popunjeno i zadnje mjesto, podrazumjeva se, naravno sa maskama na licu, uglavnom turistima iz Njemačke i Austrije i to familijama sa djecom. Ipak izlet je protekao u najboljem mogućem redu, bez kiše, a i ja sam iskoristio svoj poklon od moje drage od prije par godina. Provozali smo se i Gondolom, samo nas dvoje, za 80€, a dvije kafe na Markovom trgu smo platili 31€. Pretpostavljali smo da će biti skupa, ali toliko to stvarno ni u snu nisam mogao sanjati. Pravovremeno smo se vratili u hotel, prije nego će početi kiša. Sljedeći dan je osvanuo lijep i sunčan i njega smo proveli kupajući se u moru. Nije nam se dopalo ovako plitko more, gje morate daleko otići od obale da možete plivati, ali mi smo ovdje bili prvi put na moru, tako da nam je to u jednu ruku bilo i zanimljivo. To je bio i zadnji dan ovdje na moru, sutradan sam još otišao do plaže da posmatram izlazak sunca, koji je odista bio veličanstven, a onda smo spakovali stvari i krenuli na put ka Austriji, kući, srećni zbog fino provedenog odmora u zemlji koja je još početkom ove iste godine najjače bila pogođena virusom Korone i koja je se polako vraćala normalnom životu. Kako i koliko dugo, pokazaće vrijeme koje tek dolazi, nama je ovo svakako bilo jedno novo iskustvo a i vrlo lijepo ispunjen odmor. Za kraj par fotografija iz Jesola i Venecije.

Put ka Jesolu

Selfi u liftu

Večera

U holu hotela

Pogled sa našeg balkona

Jesolo

Jesolo centar

Jesolo

Jesolo

Jesolo

Crkva u Jesolo


Venecija-grad na vodi

Crkva Svetog Marka

Venecija-za mene po prvi put

Na trgu Svetog Marka-Piazza San Marco

Ponte di Realto-čuveni most na velikom kanalu

Ponte di Realto

Šeširi na pijaci

Živopisna fasada

Venecija

Venecija-detalj

Venecija-stara fasada

Venecija-detalj sa izloga

Venecija-dokolica

Venecija-Kanal Grande

Vožnja Gondolom

Moj rođendanski poklon 

 Canal Grande

Basilica di San Marco

Na markovom trgu

Basilica di San Marco

Venecija Gondole

Most u Veneciji

Venecija-Gondola

Venecija



A sad adio Venecijo-povratak brodićem u hotel dok je na palubi duvao jak vjetar


Izlazak sunca-dan pred polazak

Jesolo izlazak sunca na plaži




I tako sa izlaskom sunca na plaži u Jesolu došao je kraj i našem ljetnjem odmoru. Što se tiče Korone, kad god smo bili u prirodi, zaboravljali smo na nju, a pri obilasku gradova, čim bi se broj ljudi na ulicama povećavao stavljali bismo maske na lice. I dok smo se prije čudili turistima sa maskama koji su dolazili iz azijskih zemalja, vremenom je to postalo svakodnevnica i kod nas. Ali kad se to izuzme, mi smo proveli vrlo lijep i sadržajan godišnji odmor u Italiji. Prelijepa priroda, još ljepša mjesta, izvrsna hrana i vrijeme koje nas je poslužilo zasigurno će ostaviti traga u našem sjećanju na ovo ljeto,  a vama dragi moji koji čitate ovaj moj blog toplo preporučujem ova mjesta u Italiji koji smo mi obišli-sigurno se nećete pokajati. Lijep pozdrav svima i do sljedećeg čitanja-ostajte mi zdravi, mladi i nasmijani. 


Nema komentara:

Pokreće Blogger.