Almsee, biser u podnožju planinskog masiva Totes Gebirge

studenoga 16, 2020

Ima neko vrijeme od kada se natežem da počnem sa pisanjem novog bloga ne temu Wandern(njemački naziv za planinarenje ili pješačenje), ali se uvijek nađem pred dilemom kako te dvije riječi i nisu advekatan pojam za ovu vrstu hodanja i boravka u prirodi. I uvijek ispočetka se počnem diviti njemačkom jeziku koliko je praktičan i jednostavan. Jer "Wandern" nije niti pješačenje a niti planinarenje, a istovremeno je i jedno i drugo, ali na kraju i nije toliko bitno šta je, važno je da je to baš ono čime mi ispunjavamo naše slobodno vrijeme i skoro da nema vikenda da mi nismo negdje u prirodi, neovisno od toga koje je godišnje doba i kakvo je vrijeme.

Ima nekoliko mjesta u Austriji na koje se uvijek iznova vraćamo, a jedno od njih je i prelijepo glečarsko jezero u podnožju planinskog masiva Totes Gebirge-Almsee i to ne samo u  svako godišnje doba nego i u svako doba dana. Razlog je jednostavan, toliko ljepote na jednom mjestu sigurno ćete pronaći još na mnoštvo mjesta u Austriji, ali ovdje ne trebate satima pješačiti i savladavati nekoliko stotina metara nadmorske visine, nego sjedete u auto i dovetete se do njega i uživate svim čulima u ovozemaljskoj ljepoti. Parking za auto možete naći na početku samog jezera, kao i na njegovom kraju, gdje se nalazi i restoran u kome možete okrijepiti sa nekim od specijaliteta kuće. Ruta oko jezera je duga oko 6 kilometara i prilično laka. Osim samog jezera, koje pruža odista prelijepe fotomotive, u blizini ima i par livada sa narcisima i baš te livade su u vrijeme njihovog cvjatanja pravo uživanje za dušu i tijelo. Sve informacije u vezi gdje se nalaze polja narcisa, kao i vremenu cvjetanja možete naći na internetu. Važna napomena da su narcisi ovdje pod zaštitom i da je dozvoljeno da ih uberete samo koliko vam može stati u rukohvat-razumije se, bez korijenja. Za one koji mogu da savladaju i penjanje na oko 200 matara nadmorske visine, preporučio bih da u rutu obilaska jazera uključe i brdo pored njega, tzv. Mravinjak( Ameiseberg), odakle puca predivan pogled na jezero iz skoro ptičije perspektive. I ništa ljepše od toga, kad se već nađete na njegovom vrhu, da posjedite tu neko vrijeme uživajući u prelijepom pogledu. Ako ste ponijeli i sendvič sa sobom vidjećete kako dobar ukus ima. Jednostavno, uživanje.

Inače Almsee ja dobilo ime po rijeci Alm koja odavde nastaje, ali to je posebna priča za sebe. Ako niste nikada ovdje bili, obavezno ga posjetite, svejedno u koje doba godine i dana, sigurno se nećete pokajati. 

Evo fotografije jezera preuzete sa Googla Maps, sve ostale informacije možete pronaći na netu.

Almsee u jesenjem izdanju


Almsee, Austrija

Što se tiče rute oko jezera Almsee postoji bezbroj aplikacija koje vam pomažu da ne zalutate, klasična karta za planinare se sve manje koristi, ja vam mogu preporučiti Komoot, poslije registracije možete jednu oblast dobiti na poklon, inače, se regije plaćaju, karta svijeta košta negdje oko 30 Eura. Aplikacija vam daje mnoštvo korisnih podataka o ruti kojom idete, uključujući i navigaciju. 

Na kraju, par fotografija jezera. 

Pogled na Totes Gebirge(Mrtve planine)

Deutsches Haus

Almsee

Almsee

Almsee

Pogled sa vrha Ameiseberg na Kasberg

Almsee

Predah na vrhu

Pogled na Almsee

Almsee

Pogled sa vrha brijega

Vrh Ameiseberg-a

Putem prema autu

Ka autu





Pauza na putu ka polju narcisa

Narcisi 

Narcisi

U polju narcisa




Nema komentara:

Pokreće Blogger.