Pješačke rute zu uživanje

ožujka 31, 2022
Vrijeme provedeno u prirodi je svakako, po mome skromnom mišljenju, jedno od najboljih načina da ga pametno iskoristite. Prvo veoma je zdravo, drugo čini čovjeka srećnim i zadovoljnim i treće to je ujedno i način da zaboravite na sve teške i ružne stvari koje sa sobom nosi ovo moderno doba u kome živimo, prepuno stresa, kriza, ratova i depresije. Pri tome je naravno jako važno da za odabir ruta veoma jako vodite računa o vašim mogućnostima, snazi, kondiciji i umijeću planinarenja. Ja ću ovdje pisati o načinu na koji smo Dražana i ja počeli sa tim, kako smo odredili svoje granice i zbog čega nas to još i dan danas drži kao neka opojna droga.
                  Mi smo sa pješačenjem počeli negdje početkom 2015 godine, a onda krajem te iste godine, slučajno naletevši na aplikaciju Komoot, počeli i sa digitalnim obilježavanjem naših ruta. Tako se trenutno na mom profilu može vidjeti da smo nas dvoje, do sada prepješačili oko 400 ruta i prešli po skoro 3200 kilometara. U početku smo prvo upoznali "naš kraj". To je podrazumjevalo da smo, pošto živimo u gradu Linzu koji je ujedno i glavni grad Republike Gornje Austrije, obišli sve te pješačke staze koje on ima i koje nisu za potcjenjivanje.
                   Moja preporuka je da instalirate na svom mobilnom telefonu Komoot aplikaciju, a onda potražite najljepših 20 pješačkih staza Linz-a i krenete redom ili već kako želite da ih obilazite. I to bi bilo to, sasvim dovoljno za početak i istovremeno nešto najbolje da bolje upoznate grad u kome živite, u našem slučaju Linz. Onda smo sa vremenom, vođeni znatiželjom, krenuli dalje sa upoznavanjem naše pokrajine a onda na kraju i čitave Austrije. Pri tome smo sa besplatne Komoot aplikacije, prešli na plaćenu verziju, instalirali karte za čitav svijet(to košta jednokratno oko 20 do 30 eura) i to se pokazalo kao prava investicija. U međuvrenmenu je Komoot prerastao u jednu vrstu društvene mreže sa znatnim brojem članova na kojoj imate mogućnost praćenja drugih uz istovremeno razgledanje njihovih pređenih staza. Smatram da je veoma važno da iz početka kreneta sa lakšim stazama a onda vremenom i sa zahtjevnijim, a da pri tom nikada ne izgubite iz vida vaše mogućnosti. Pri tome vam Komoot pruža sve potrebne informacije - od toga kolkiko je staza duga i zahtevna, koliko metara nadmorske visine imate za savladati kao i tome da li vam je potrebno evantualno planinarsko iskustvo na stazi. Ima tako staza koje vode liticama i gdje ne smijete imati strah od visine a morate biti sigurni i u svoje noge i dobro rasporediti i sačuvati snagu i za povratak na polaznu tačku. Jer samo ćete dobrim planiranjem ruta, vodeći računa o svim faktorima koje sam naveo, moći i uživati u ljepoti prirode, što je i glavni cilj planinarenja. Naravno za manje ili teže šetnje po prirodi će vam trebati i izvjesna oprema, što se samo po sebi podrazumjeva. Ne mora to za početak biti skupa, vrhunska markirana oprema, jer ona  nije uopšte jeftina, ali je potrebno da je imate. I učite. Ako imate mogućnosti, za početak, pridružite se nekom, ko ima iskustva sa planinarenjem, tako možete veoma dosta naučiti, a ako vam to nije dostupna opcija, onda možete upisati neki kurs na tu temu ili jednostavno čitanjem stručne literature ili na nekoj od video platformi naučiti ono najosnovnije o ovoj teme. 
                   Iz moga iskustva mogu vam reći par savjeta: Prvo, cilj neka vam bude sam put. Drugo, ako vam je ruta preteška ili ste precijenili svoje sposobnosti, ili pak zbog iznenadnog pogoršanja vremena, vidite da vam ne ide po planu - jednostavno odustanite i vratite se nazad. Toliko ljudi godišnje strada na pješačkim stazama i na planinarenju, a najveći broj takvih udesa ide na račun precijenjivanja svojih sposobnosti, da to jednostavno nije vrijedno rizika. Nikad ne zaboravite, pješačenje treba da donosi radost i sreću a ne tragediju. I da, ne zaboravite, uvijek imate nekog ko vas treba i ko čeka na vas. NEMOJTE RIZIKOVATI-NIKAD!!!
                    Što se nas dvoje tiče, obadvoje već u šestoj deceniji života, zaposleni u firmama koje nam odnose dobar dio energije i živaca, sa svim onim što to sa sobom nosi i odnosi, mi smo ostali na srednje teškim rutama i vješto izbjegavamo one teške staze koje zahtjevaju veću pripremu i kondiciju. Ali smo zato skoro svake sedmice negdje, najmanje jedanput, a ponekad i dva puta. Naše su rute duge oko 10-15 kilometara i imaju za savladati negdje do maksimalno 500-700 metara visinske razlike. I sa wau efektom. Znači za uživanje. Ne prenaporne. I često sa prelijepim foto motivima. Da bi sve ovo ispred navedeno bilo ispunjeno, potrebna je dosta vremena potrošiti za izbor ruta i planiranje. Rezultat su, veoma individualne rute, skrojene po našoj mjeri, kao i za sve one koji bi krenuli našim stazama.
                     I na kraju nekoliko ruta koje su mi posebno drage:
 -Waldhausen im Strudengau, prelijepa proljećna ruta, gdje ćete svim čulima upiti ljepotu Gornje Austrije.
 -Wanderung Ödseen, jesenja ruta u regionu Gornja Austrija, prelijepi jesenji foto motivi 
-Almsee, ruta za sva četiri godišnja doba, uvijek prelijepa i uvijek drugačija, najbolje vrijeme za njen obilazak je rano jutro ili kasno poslijepodne iz razloga mase turista kojima je ovo omiljeno jezero 
-Izvor rijeke Plive, zaista vrijedno posjete, ako se nadjete u blizini. Mi smo bili u kasnu jesen i ostali oduševljeni fotomotivima 
-Plitvička jezera zimi, veoma neobična i lijepa i u ovo godišnje doba 
-Pješačka vinogradska staza u regionu Wachau, posebno lijepa sjeseni u doba branja vinograda 
-Schiederweiher, turistički magnet, obavezno poranite ili dođite u kasno poslijepodne, bićete obilno nagrađeni ljepotom ovog mjesta
-Južna Štajerska, prelijepa austrijska pokrajina, mnoštvo staza za pješačenje na prelijepim vinogradskim brežuljcima, najljepše vrijeme za posjetu je jesen
                     Ovih par ruta je samo jedan mali dio od onoga što imate za pogledati na mom Komoot profilu. Cilj mi je bio da na moj način približim upoznavanja prirodnih ljepota Austrije za sve one koje to zanima ili pak u  nekima eventualno probudim želju za tim, jer kako reče veliki Goethe-samo tamo gdje si nogom kročio si stvarno tu i bio. Lijep pozdrav svima i do sljedećeg čitanja.  


Nema komentara:

Pokreće Blogger.